Kemiska reaktioner av olika slag

I går hade mina elever en tuff dag då de genomförde det första ämnesprovet i något NO-ämne och på vår lott föll ämnet kemi. Tufft för att de inte är vana att skriva prov i olika omgångar under en hel skoldag. Tänk er själva att prestera på topp under en hel arbetsdag. Jag skrev inga prov, men var helt slut i går kvälls. Så hur hade det inte varit för mina elever? Så min reflektion är hur kan vi utsätta våra elever för detta?

I dag när eleverna kom till skolan så stod det på tavlan att första lektionspasset skulle vi arbeta med teknik/kemi. VA! ska vi ha kemi i dag med skrek eleverna. Är vi inte färdiga med detta ämne? undrade eleverna. Jag fick så klart svara nej det är ni inte. SUCK!

Vi har för några veckor sedan startat ett nytt arbetsområde där jag kombinerar ämnet teknik och kemi. Jag har utgått från ett UR material som handlar om materialens skönhet metaller, plast och keramer. Eleverna har tittat på filmerna och samlat in begrepp som de inte förstår. Utifrån dessa har jag sedan lagt upp ett arbetsområde inom kemin. Vi har börjat med att reda ut vad kemiska reaktioner är. Så sagt och gjort började vi lektionen med att repetera vad vi hade gått igenom vid förra lektionstillfället vilket hade handlat om begreppen metaller och salter. Sedan hade jag förberett ett experiment. Det var startskottet. Vi ska experimentera! skrek eleverna och så hade de glömt bort att kemin var jobbig. Så fram med filmburkar, tidningspapper, ljummet vatten och bakpulver. Efter det att en hypotes ställts så var det bara att ducka. Det ploppade lock till höger och vänster och eleverna var i extas. Det slöt med en ordentlig explosion som nådde ändå upp i taket i klassrummet. Wow! sa eleverna, jag ska upps!

Jag får en kemisk reaktion av detta säger en elev högt. 

Sista lektionspasset för dagen är det snipp och snoppverkstad. Eleverna är fortfarande trots att det är femte lektionen helt uppslukade i arbetet. Den bästa lektionen på hela veckan säger en elev.

De prövar orden fortfarande vi skrattar tillsammans. Men eleverna har även många tankar och funderingar kring skönhetsideal, sjukdomar osv. Jag ska ge er två exempel på detta;

Brukar killar raka sig under armarna? eller Om man få cancer och man är tvungen och få cellgiftsbehandling, tappar man håret där nere också?

Tänk vilka viktiga frågor om man är 12-13 år att få svar på. Jag ställer upp på det. Jag ser det som mitt ansvar som medmänniska och vuxen inte bara som lärare och att det är mitt uppdrag att ha sexualupplysning enligt läroplanen.

Det bästa av allt eleverna spelar spel och på så får de kontakt med andra ungdomar över hela Sverige. De har berättat att de har snipp och snoppverkstad och det visar sig att det är fler som har det. Då blev faktiskt mina sexor lite malliga att de också har det.

Skolarbeten 020

Ny webbsida för naturälskande lärare

I dag fick jag tidningen Origo alltid lika spännande. Jag hoppas på nya tips och ideér till undervisningen när jag öppnar tidningen, och mycket riktigt blev jag inte besviken. Jag har dock inte hunnit läsa hela tidningen men en liten bit och ögonen fastnade på en lite notis om en ny webbportal i naturämnena som heter teknikochnatur.se tanken med portalen är att lärare snabbt ska hitta på ett enkelt sätt läraresurser med tips på aktiviteter.

Jag har varit inne på webbportalen och kollat läget och det jag har hunnit se och som jag tycker verka vara bra är följande;

  • Aktivitetstips
  • Materialet strukturerat 1-3 och 4-6
  • Kopplat till det centrala innehållet
  • Hänvisat till förmågor

Kom gärna med era synpunkter på vad ni tycker om webbportalen