Det kunde man aldrig tro…

Jag, eleverna och föräldrarna är mitt uppe i utvecklingssamtal. Det är spännande, roligt och sorgligt då det är sista gången vi träffs tillsammans i ett samtal om barnet (elevens) utveckling. Nu är det dags för mina elever att lämna den lilla landsbygdsskolan och gå vidare i livet, träffa nya lärare och nya klasskamrater på en ny skola.

I trapphuset på vägen upp till klassrummet möts föräldrarna av elevernas fina snippor och snoppar i textilier vilket bjuder in till samtal och goda skratt. Jag blir varm i magen av alla fina ord som kommer från föräldrarna, här är några citat;

Jag har skrutit om ert projekt för mina kollegor på gymnasiet.

Vad bra att ni gjorde på det här sättet för det är ju så viktigt.

Vad fina de är som riktiga konstverk.

Ni måste ha haft roligt tillsammans.

Vi har fått hem ett glatt barn på fredagar som stolt har berättat vad ni har gjort i skolan.

Vi har haft många trevliga diskussioner kring sex och samlevnad hemma på fredagskvällarna.

Hela släkten har blivit informerade om projektet.

Vilken bra idé, det borde spridas till fler.

Vad ska man säga som lärare det kunde jag aldrig tro att det skulle bli sådana ringar på vattnet. Det jag är mest glad över är att detta projekt har varit ingång till samtal hemma om något som ännu upplevs som tabu.

När nyfikenheten tar över

Som ni har läst tidigare både här på bloggen, twitter och på min elev blogg endreskolfreak så har det nog inte undgått någon att vi har haft ett snipp- och snopp projekt. Mina elever har sytt vaginor och snoppar i textilier.

Nu börjar många av eleverna bli klara så då har jag hängt upp konstverken i trapphuset upp till klassrummet. Under dagtid är det inte så hög trafik till trappan men under eftermiddagarna, när eleverna i klass sex har gått hem, så händer det grejer.

Första händelsen var två elever i år tre en pojke och en flicka som tittar upp i trappan med stora ögon. Flickan säger men Ulrika vad är det? Ser du inte det säger jag. Pojken säger då men det gör jag med ett stort leende på läpparna. Gör du! säger flickan. Men berätta vad är det då? He, he säger pojken. Hur samtalet slöt kan jag bara gissa.

I dag så arbetade jag i klassrummet och hör då två fnittriga barn i trappan de talar med låga röster. Jag smyger fram till trappan för att höra vem det är och vad de säger. Det visar sig att det är två flickor i år 3. Följande samtal utspelar sig;

Kom vi tittar, båda flickorna fnittrar lite generat. Usch, jag tycker det är lite äckligt säger ena flickan. Det tycker inte jag, säger den andra flickan. Samma flicka säger känn på snopparna de är så mjuka och sköna. Flickorna upptäcker mig och skriker till och springer skrattande därifrån.

Personalen på fritids har berättat för mig att det är många barn som har dragits till trappan upp till klass sex och det är jag mycket nöjd med och jag känner mig glad inombords. Vaginorna och snopparna ska få hänga kvar i trapphuset tills alla utvecklingssamtal är över så alla mammor och pappor också får se. För detta är viktigt!

Det bultar och bankar…

I flera veckor har jag och mina elever pratat om människokroppen. Ett tacksamt ämne som de verkligen har gillat speciellt det som har med mitt föregående inlägg att göra. Men förutom snippor och snoppar har jag även undervisat eleverna om hjärtat, blodet och lungorna. Vi har pratat om vad som påverkar ens välmående såsom, motion  frisk luft, sömn, nyttig mat.

De har även själva forskat kring var sig ett organ som de ännu inte har redovisat för varandra. Men frågorna som de skulle besvara har de själva kommit på som exempel; Vad är organets syfte? Vad är organets funktion? Förekommer det sjukdomar i organet? De skulle dessutom forma tre frågor med 1, X, 2 alternativ som är kopplat till deras redovisning om organet. Frågorna sätter jag ihop till en tipspromenad. Faktatexterna har jag också fått som jag kopierar till ett kompendium som eleverna kan ta med sig hem och läsa på inför tipspromenaden. Det blir som ett ”prov” på arbetsområdet människokroppen.

Under inledningen av temat efter det eleverna hade format frågorna och valt organ arbetade de två och två med olika faktatexter. De diskuterade begrepp och svåra ord. En del använde ordböcker andra sökte på nätet eller bad helt enkelt mig att förklara. Detta lade grunden för deras faktatexter.

Jag hade dessutom hittat på att med en ballong och gipsbindor forma något som skulle likna hjärtat. När gipset hade torkat delade jag hjärtat mitt itu. Sedan har eleverna målat sitt hjärta med täckande färg. De har byggt upp hjärtat inuti med förmak, kammare, blodkärl och klaffar. Materialet de använt är lim, papper, sugrör och textil. De har diskuterat, samarbetat, kollat i sina anteckningar, tittat på nätet eller i faktaböcker om hjärtat. Till sist har de på nytt skrivit en kort text där de beskriver lilla och stora kretsloppet. Detta har gjort att de har befäst sin kunskap genom att repetera flera gånger. De har genom sitt skapande gått igenom lilla och stora kretsloppet flera gånger när de har infogat en del i taget i sitt hjärta.

Vilka förmågor har eleverna fått träna på? Vilka olika kanaler till lärande har eleverna fått använda? Har eleverna haft elevinflytande? Har eleverna kunna påverka sin undervisning?

Ja, jag kan säga ja, ja, ja på alla punkter. De har övat på flera olika förmågor såsom;

  • Föreslå lösningar.
  • Förklara och påvisa samband.
  • Samtala.
  • Diskutera.
  • Reflektera.
  • Lösa problem med anpassning till en viss situation, syfte eller sammanhang.

På så sätt har de också fått olika kanaler till själva lärandet genom lärarledd undervisning av mig. Begreppsbildning tillsammans med mig och klasskamrater. Skapat. Producerat text med respons av mig eller kamrater.

Elevinflytande har det också varit då de själva utformat frågor. De själva planerar sin redovisning. De själva föreslår provets utformning.

De har även påverkat sin egen undervisning genom att be eller önska om att få arbeta med människokroppen fast de skulle ha annan undervisning och jag har gått med på det.

Hjärtan 001

Hjärtan 002

Muff och snoppverkstad

Vi har nu ett tag arbetat med människokroppen och då jag har en årskurs 6 så kommer eleverna osökt in på sådant som har med sex och samlevnad att göra. Allt som har med snippor och snoppar är spännande och eleverna vill veta. Jag som lärare försöker svara rakt och ärligt på frågorna. Jag är dessutom stolt över att vi har ett sådant klimat i klassrummet så att eleverna verkligen vågar fråga om sådant som kan vara lite pinsamt. Eleverna vågar kanske inte alltid fråga rakt ut om vissa saker men jag förstår ändå vad de är ute efter och då ger jag dem svaret. Det är bättre att jag är ärlig och berättar som det är än att de ska söka efter svaret på mindre lämpliga ställen och få en helt felaktig bild.

Detta är ett viktigt ämne och det återfinns även i LGR 11 för Biologi i det centrala innehållet står följande;

Kropp och hälsa

• Människans pubertet, sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.(Sid.113)

Efter det jag hade sett det senaste avsnittet av Rektorerna som går på SVT 2 på onsdagar så fick jag en idé. Mina elever ska få ha muff och snoppverkstad. Av textilier ska de få skapa sin egen vagina och snopp. Ett utmärkt sätt att kombinera flera olika ämnen i skolan i detta fall biologi, textilslöjd och bild. Så under helgen har jag nu tillverkat min egen vagina och snopp och är ganska nöjd med resultatet. Jag lovar att mina elever kommer att gilla detta trots att det kommer att vara lite pinsamt. Men de kommer inte heller att glömma delarna på våra könsorgan och att det är omtåliga delar som vi ska vara rädda om.

Snipp och snopp 002

Förundran

Jag har precis startat upp ett arbetsområde inom ämnet biologi. Vi kommer att gå in på människokroppens olika organ, hälsa och pubertet. Om eleverna hade fått välja hade de helst börjat med pubertet för det är ju så spännande. Men jag har börjat med hjärtat och blodomloppet.

Jag kan förundras över hur fascinerande eleverna tycker människokroppen är, de ligger flera steg före mig i sina frågor kring hjärtat, sjukdomar, blod och operationer. De har alla med sig egna upplevelser och erfarenheter kring detta ämne. Antingen har de legat på sjukhus själva eller så har de eller har haft en nära anhörig med problem i hjärtat.

Jag försöker besvara alla frågor som kommer upp. Biologilektionerna är nog även mina favoritlektioner då mina elever verkligen är aktiva med frågor och berättelser det är ingen elev som inte har något att säga.

Innan jag blev lärare hade jag arbetat många år inom olika områden som undersköterska vilket ger mig och även för eleverna en fördel. Jag har historier med mig som jag kan berätta de kan vara läskiga, spännande, sorgliga och roliga öden som jag har varit med om. Ögonen tindrar på mina elever och de vill att jag ska berätta mer visa, rita och beskriva på whiteboarden. Jag behöver inte uppmana eleverna att de ska anteckna de gör det helt av sig själva.

Det roligaste är begreppen. På min fråga om jag ska använda de latinska och medicinska orden på organen och sjukdomarna säger de JA!!! Så på min whiteboard kryllar det av latin och medicinska uttryck. Inte något som de behöver lära sig men de älskar det.

Jag tror att det är glädjen, spänningen över mina berättelser som blir drivkraften hos eleverna. Drivkraften att lära sig om människokroppen de svåra begreppen blir bonusen. Det får mig att tänka på hur viktigt det är att du som lärare är kunnig och påläst i det ämne du ska undervisa i. För är du det kan du med spännande, läskiga, sorgliga och roliga berättelser få eleverna precis vart du vill utan att du eller ens eleverna behöver anstränga sig.

Ny webbsida för naturälskande lärare

I dag fick jag tidningen Origo alltid lika spännande. Jag hoppas på nya tips och ideér till undervisningen när jag öppnar tidningen, och mycket riktigt blev jag inte besviken. Jag har dock inte hunnit läsa hela tidningen men en liten bit och ögonen fastnade på en lite notis om en ny webbportal i naturämnena som heter teknikochnatur.se tanken med portalen är att lärare snabbt ska hitta på ett enkelt sätt läraresurser med tips på aktiviteter.

Jag har varit inne på webbportalen och kollat läget och det jag har hunnit se och som jag tycker verka vara bra är följande;

  • Aktivitetstips
  • Materialet strukturerat 1-3 och 4-6
  • Kopplat till det centrala innehållet
  • Hänvisat till förmågor

Kom gärna med era synpunkter på vad ni tycker om webbportalen