Entreprenörskap vad betyder det?

Förra veckan fick jag ett tips av en kollega om en man vid namn Richard Gerver. Min kollega hade sett ett program om honom på TV som hade varit väldigt intressant. Enligt min kollega passar han in i ”gänget” samtidigt som man pratar om John Hattie, Dylan Williams och om synligt lärande i klassrummet.

Sagt och gjort så googlade jag så klart på namnet för att få någon uppfattning om vem han var och hittade då Richards egen blogg förutom all annan information om den före detta skådespelaren som blev lärare för att sedan bli rådgivare år Tony Blair till att bli en uppskattad föreläsare över hela världen.

Men jag hittade även den föreläsning som min kollega hade sett på TV. Föreläsningen heter ”Att leda in i det okända” väl värd att se på om inte annat kan det stärka oss pedagoger i vårt vardagliga arbete med dagens barn och ungdomar.

Richard Gerver var helt enkelt en man helt i min smak 🙂 Han sa många kloka bra saker i sin föreläsning bland annat att man hakar upp sig på alla undersökningar som görs som exempel PISA m. fl. Visst är det inte bra att våra barn och ungdomar halkar efter i sådana undersökningar men man brukar säga att det finns flera olika sidor av ett mynt. Vi får inte heller glömma bort andra värden som är minst lika viktigt och det är kreativiteten och entreprenörsandan hos barn. Jag vill i varje fall tro att det är minst lika viktigt att kunna vara initiativrik och uppfinningsrik som elev. Vi måste ge våra elever verktygen att finna sin egen kunskap på ett varierat sätt.

Detta lyfter Richard Gerver fram i sin föreläsning kring den höga arbetslöshet som råder bland ungdomar i Europa. Richards fråga till de människor som leder stora företag som Google och Apple var; Är inte ungdomarna välutbildade? Oja! svarar de och de svarar även så här; Vi kan inte anställa folk som är i behov av styrning. Det säger en hel del tycker jag. Vi behöver människor som är både välutbildade men även innovativa  Jag skulle inte vilja ha anställda på mitt företag som inte kunde tänka själva utan styrning hela tiden. Så är det även i mitt klassrum, jag vill inte ha elever som inte vågar vara innovativa, kreativa, ifrågasättande det är precis det de ska vara.

Vi har som tur är en läroplan Lgr11 som lyfter fram detta med entreprenörskap. Vilket inte bara innebär företagande, marknadsföring av produkter, eller att uppfinna nya saker utan det betyder också det som jag beskriver här innan, elever som vill ha variation, elevinflytande och delaktighet i klassrummet.

Till sist vill jag också lyfta fram något som Richard Gerver berättar om i sin föreläsning skratten, ja du läste rätt, skratten tillhör också klassrummet och skolans värld och det är viktigt, mycket viktigt skulle jag vilja påstå. Richard fick ofta förfrågningar från vänner och bekanta om vilken skola de skulle placera sina barn i. Richards svar var att de skulle välja tre, fyra skolor som de besökte. De skulle ställa sig i korridoren i minst 30 sekunder och lyssna efter skratt. Hörde de inga skratt skulle de gå där ifrån för skratt var det bästa utvärderingsverktyget för en skola. Rickard Gerver menade på följande;

De bästa klassrummen är där läraren är så avslappnad att hen kan vara sig själva det medför att även eleverna kan vara sig själva. Det ska vara roligt att gå i skolan och man ska skratta tillsammans.

Jag håller med Richard Gerver och tänker fortsätta skratta ihop med mina elever och vara lite busig. Tack även till min kollega för ett mycket bra tips, titta ni också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.