Att vägleda och bli vägledd i litteraturen som samtalsgrund

I går hade vi förmånen att här på Gotland få lyssna på Barbro Westlund. Hon utgick från sin bok Att undervisa i läsförståelse och hon pratade om boken Att bedöma läsförståelse. Trots att jag har lyssnat på Barbro tidigare och även sett en del program på UR så lär man sig hela tiden nya saker.

Förutom att man får en repetition av det man hade hört och läst tidigare väcks nya tankar såsom; Hur använder vi språket med eleverna? Är eleverna medvetna om målen? Vilka av mina elever gör olika textkopplingar? Tänker jag som lärare på att vara språkutvecklare även när jag undervisar i andra ämnen än svenska? Arbetar jag med analytisk läsförståelse? Har jag ett utvecklat metaspråk kring bedömning av läsförståelsen? Väljer jag ut böcker till högläsning på ett medvetet sätt?

Jag reflekterar över att jag behöver tänka igenom min undervisning igen, och igen…… något man aldrig ska sluta att göra. Precis som Barbro är jag intresserad och influerad av Hattie, Dylan Wiliam, Lundahl och tanken slår mig hur kan jag förena dessa i min undervisning.

Intressanta forskningsområden under 2015

Barbro berättar om några intressanta forskningsområden som kommer arbetas med under 2015.

  • Närläsning
  • Att läsa informationstexter
  • Textkomplexitet
  • Att skriva argumenterande text baserat på källor
  • Digital literatcy

Jag ser även många paralleller i Barbros föreläsning med genrepedagogiken, något som jag började arbeta med förra läsåret. Där har jag ännu mycket att lära och prövar mig trevande fram. Men jag tror på att ”packa upp texter” bearbeta dessa för att sedan eleverna ska kunna skapa egna.

Nu ska jag läsa, reflektera och titta närmare på en del av de saker som Barbro tog upp på föreläsningen. Återkommer förmodligen med tankar och idéer om detta här igen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.